Tillgänglighetsinformation

Information om tillgänglighet till Fredriksdal museer och trädgårdar för personer med funktionsnedsättning.

Virtuell rundtur

Gör ett virtuellt besök på området och in i byggnaderna, som ett vanligt besök fast när och varifrån du vill. Nu kan du gå in i byggnader som annars är otillgängliga för dig som är rullstolsburen. Gå till den virtuella rundturen.

Framkomlighet

I samarbete med Vård- och omsorgsförvaltningen har vi undersökt Fredriksdals tillgänglighet för rullstolsburna och rollatoranvändare. Vi ger alternativa vägar till grusgångar och andra vägar i en framkomlighetskarta som ska underlätta för våra besökare.

Kulturmagasinets entré och huvudentréns butik har automatisk dörröppnare. Det är inga trösklar i dessa lokaler.

I stallet

I stallet finns det högra trösklar som gör det svårt att ta sig in med rullstol och barnvagn. Vi rekommenderar att barnvagnar lämnas utanför stallet.

Toalett och Handikapptoalett

Handikapptoaletter finns vid Fredriksdals trädgårdscafé, i Kulturmagasinet samt vid huvudentrén. Under lågsäsong är toaletterna i Kulturmagasinets inte tillgängliga mellan 12:00-12:45. Vanliga toaletter finns vid huvudentrén, Kulturmagasinet när receptionen är öppen, i stallbyggnaden och i norra flygeln.

Kulturhistoriska byggnader

Fredriksdals äldre, kulturhistoriska byggnader har begränsad tillgänglighet och är inte anpassade för rullstolar. Kliv gärna in i Lillarydsgården med vår virtuella guide. Det är det bästa sättet att uppleva gården i 360-graders bilder och ljud utan att ens besöka platsen.

Behov av rullstol?

Det finns en att låna i Fredriksdals huvudentré.

Ta sig till Fredriksdal och parkera

Om du åker från Helsingborgs centralstation (Knutpunkten) går buss 1, 7 och 22 till Fredriksdals museer och trädgårdar. Bussarna avgår precis utanför centralstationen. Stig på vid Seven Eleven. Kliv av bussen på Juelsgatan, resan tar ungefär sju minuter. Gå förbi Tropikariet och korsa Hävertgatan. Efter cirka 200 meter kommer du till Fredriksdals huvudentré.

I anslutning till Fredriksdals entré finns det sex stycken handikapparkeringar. Från de närmsta parkeringarna är det ungefär 100 meter till entrén.

Besökare med rörelsehinder

Ett flertal av Fredriksdals gångstigar är hårdgjorda med singel som det går att ta sig fram på med rullstol, rullator och barnvagn.

Kulturmagasinets entré samt huvudentréns butik har automatisk dörröppnare. I dessa lokaler finns det inga trösklar.

Rullstol finns att låna i Fredriksdals huvudentré samt i Kulturmagasinets reception.

Framkomlighetskarta som underlättar för våra besökare.

På skyltar i lagom höjd för rullstolsburna finns:

Skyltar där du kan läsa om friluftsmuseet och den skånska botaniska trädgården.
Områdeskartor på tre platser, markerade på tillgänglighetskartan.
Natur- och kulturstigar.
QR-koder i anslutning till djurens hagar som kan läsas med en nedladdningsbar app i en smartphone.

Anläggningen har två rullstolar till utlåning i huvudentrén.

Fredriksdals äldre kulturhistoriska byggnader har begränsningar i tillgänglighet då de inte är anpassade för rullstolar. Idag har vi tre ramper som saknar räcke. Med en ledsagare på vardera sidan kan de användas för att ta sig in i några av de kulturhistoriska byggnaderna i herrgårdsområdet.

Kliv in i Lillarydsgården med vår virtuella guide med 360-graders bilder och ljud.

I den Skånska Botaniska trädgårdens systematiska del kan du komma nära växterna genom små gångar in till växterna. På så vis ges större möjlighet att läsa skyltarna. Med rullstol nås växter som står längs de stora huvudgångarna.

På Herrgårdsplan finns det tematiserade växter som du kan komma nära och se på med rullstol.

Många bänkar på området har armstöd. Det finns bänkar i sol och skugga. Det finns 6 pick-nick-bord för rullstolsburna utplacerade på området. De är markerade på vår karta.

Våra dramatiserade guidningar Historien får liv spelas under ett antal sommarveckor. Dessa rundor anpassas så att du i rullstol/rollator kan delta.

Besökare med hörselskada

Information om området, djuren och våra arrangemang på teckenspråk. Läs och lär dig mer om Fredriksdal på teckenspråk här.

Högtalarutrustning med individuell förstärkning av ljud finns att låna i samband med guidade turer på området.

Det finns också:

Runtom på området finns det skyltar där du kan läsa om friluftsmuseet och den skånska botaniska trädgården.

Natur- och kulturstigar finns i skriven text och bilder.

QR-koder i anslutning till djurens hagar. Ladda ner en QR-läsare till din smartphone och läs mer om djuren. Ej teckentolkat.

Besökare med synskada

Vi har speciella program för alla åldrar där flera sinnen som smak, doft och känsel aktiveras. I Fredriksdals kryddträdgård och rosenträdgård anordnas särskilda visningar. Förhandsbokning krävs. Ta kontakt med bokning.fredriksdal@helsingborg.se för att boka.

Besökare med allergier

Laktos- mjölk- och glutenfria alternativ erbjuds på Fredriksdals café.

Kopplade hundar får följa med sin husse eller matte på Fredriksdals område. Enbart ledarhundar är tillåtna inne i byggnaderna.

Lantrasdjuren på Fredriksdal betar utomhus under somrarna. För dig med pälsdjursallergi rekommenderar vi att se dem på håll.

Besökare med nedsatt kognitiv förmåga

Piktogram finns utplacerade på flera olika ställen på museiområdet.

Många skyltar med informationstexter är kompletterade med teckningar, foton eller rekvisita för att öka tillgängligheten för alla besökare.

Tillgänglighet på Fredriksdalsteatern

Det finns tio bokningsbara rullstolsplatser. Biljettpriset är reducerat.

Syntolkning på Fredriksdalsteatern

Syntolkning arrangeras av föreningen ”Syntolkning nu” och biljetterna bokas via samma förening. Bokning sker till 1-2 föreställningar per säsong. Ungefär 50 platser per föreställning.

Deltagarna kan gå backstage och träffa skådespelarna innan teatern börjar. Under mötet berättar skådespelarna om sina roller.

Under föreställningen berättar en guide vad som sker på scenen. Deltagarna hör detta i sina hörlurar.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?